Kleinverbruikers, veelal particuliere huishoudens, dienen in 2024 rekening te houden met een aantal veranderingen op het gebied van de levering van energie. Viel het je bijvoorbeeld al op, dat sommige energieleveranciers vanaf 1 januari een heffing in rekening brengen voor het verkopen van groene stroom aan het elektriciteitsnet als huishouden? Het maakt het interessant om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een energieleverancier die (nog) niet met zo’n heffing werkt. Aanbieders van energie vergelijken bij Energiekiezer.nl is hierbij een goede optie. Je vindt met deze tool binnen een paar minuten de goedkoopste leverancier en kunt direct een contract tegen dit tarief afsluiten. Er is meer om rekening mee te houden.
Mogelijke aanpassing van de salderingsregeling
De heffing die sommige energieleveranciers in 2024 bij consumenten in rekening brengen kan gezien worden als een voorloper op de veranderingen in de salderingsregeling. Als het aan de Nederlandse politiek ligt, wordt deze regeling de komende jaren langzaamaan afgebouwd. Het maakt het salderen van groene stroom straks niet meer mogelijk voor huishoudens. In het laatste kwartaal van 2023 werd de aanpassing besproken en aangenomen door de Tweede Kamer. De verwachting is dat de Eerste Kamer zich hier in de loop van 2024 over zal buigen. Mochten zij ook akkoord gaan, dan zullen de wijzigingen in 2025 al van kracht worden.
Investering in een thuisbatterij hiermee interessanter
Bij een wijziging van de salderingsregeling loont het voor huishoudens om het overschot aan opgewekte groene stroom in huis op te slaan. Het maakt dat deze aanpassing mogelijk leidt tot een sterke groei in de vraag naar thuisbatterijen. De Powerwall van Tesla is hier een voorbeeld van. Daarvan is momenteel nog geen sprake, omdat het terugleveren van groene stroom in de huidige situatie voordeliger is dan het opslaan hiervan op een thuisbatterij.
Verhoging van de belasting op gas
Een derde verandering in 2024 is de sterke toename in de belasting op gas. Consumenten die veel gas verbruiken zullen dit merken in hun maandlasten. De energiebelasting op gas stijgt met zo’n 8 procent. Het is niet voor het eerst dat deze belasting stijgt. Ook in 2023 kregen consumenten al een forse stijging in de energiebelasting voor hun kiezen. Waar de belasting op gas stijgt, daalt de energiebelasting op stroom.
Tot slot wordt het prijsplafond afgeschaft. Doordat de energietarieven van het gros van de leveranciers daar momenteel al onder liggen, zal je dit niet direct merken in je maandlasten.