Energielabel aanvragen

Energielabel aanvragen
Aanvraag energielabel woning (voor bedrijfspand)

Energielabel aanvragen via Energiewijzer.nl

Energielabel berekenen en aanvragenEnergielabel aanvragen? Het aanvragen van een energielabel kan snel en simpel bij Energiewijzer.nl. Het energielabel is een verplicht label om aan te tonen hoe duurzaam een woning of bedrijfspand is. Om een energielabel aan te vragen doet u er verstandig aan om een onafhankelijk energielabel advies in te plannen met erkend energielabel adviseur.

Erkend en onafhankelijk energielabel adviseur

Energiewijzer.nl werkt samen met erkende energielabel adviseurs. De energielabel adviseur helpt u met het inzichtelijk maken van alle energie bespaar mogelijkheden. Helpt u deze mogelijkheden te realiseren en kan hiervoor vervolgens het meest geschikte energielabel berekenen en aanvragen.

Tips voor het aanvragen van uw energielabel

Een energielabel aanvragen, is belangrijk, want sinds 2015 is het energielabel verplicht als je je huis verkoopt. Hoe werkt het aanvragen van een energielabel precies? Op deze pagina ontdek je de zes stappen om een energielabel aan te vragen.

Even kort wat is nu eigenlijk een energielabel?

Iedere woning in Nederland heeft een voorlopig energielabel ontvangen van de overheid. Het voorlopige label kun je definitief laten maken. Hierbij kun je ook mogelijke verbeteringen van het label laten meenemen als je energiebesparende maatregelen hebt genomen. Het definitieve energielabel met een eventuele betere beoordeling kun je aanvragen via de officiële website Energielabelvoorwoningen.nl.


Energielabel aanvragen in 6 stappen

Het aanvragen van een energielabel is gemakkelijk en snel te doen. Maak eenvoudig gebruik van het volgende stappenplan om je definitieve energielabel aan te vragen.

  1. Log in met je DigiD.
  2. Controleer de gegevens van je huis, en pas deze eventueel aan wanneer je bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen hebt getroffen.
  3. Voeg de bewijsstukken van de verbeteringen toe aan je online woondossier.
  4. Kies een energie-adviseur, expert of deskundige uit die je bewijsstukken gaat controleren.
  5. Stuur je gegevens op.
  6. Open de inbox van je e-mail om je ontvangen energielabel te checken. De registratie hiervan is automatisch verlopen.

Geen energielabel aanvragen?

Verkoop je je woning zonder definitief energielabel, dan loop je het risico op een forse boete. Deze boete kan oplopen tot maximaal 405,- euro. Het voorlopige energielabel wat eerder is toegekend, is niet voldoende. Hierdoor is het altijd belangrijk om het stappenplan op deze pagina te doorlopen. Niemand wilt namelijk een boete oplopen.

Enerenergielabel aanvragengielabel opvragen van jouw droomwoning

Heb je op internet een nieuwe woning gevonden? Als je het energielabel niet kunt vinden, is het mogelijk om het energielabel op te vragen. Op de website Zoekuwenergielabel.nl kun je het voorlopige energielabel van je droomhuis bekijken.

Let op: het energielabel op de website is een indicatie. De inschatting is gebaseerd op allerlei gegevens zoals oppervlakte, bouwjaar en het type woning. Met een nieuwbouwwoning heb je altijd energielabel A. Verwittig je dan ook van het feit dat je in tien jaar tijd duizenden euro’s aan energiekosten kan besparen. Een jaren-30-woning kan slechts energiezuinig worden wanneer je significante investeringen doet, zoals dubbelglas, kozijnen en allerlei isolatie van muren, daken en plafonds.

Met een oudere woning heb je ook eerder last van geluidsoverlast door (boven)buren. Isolatie levert daarom dubbelwinst op: een energiebesparing en minder geluidsoverlast. Besef wel dat bij een rijksmonument er vaak regels zijn om een verbouwing door te voeren. Vaak is er een verbod op dubbelglas en kun je geen nieuwe kozijnen aanbrengen. Als je in een dergelijke woning interesse hebt, ben je vaak veel meer kwijt aan je energierekening . Zorg er dan ook voor dat je goed geïnformeerd bent. Een makelaar kan je daarbij helpen.