Een warmtepomp als alternatief voor de cv-ketel?

Steeds meer huishoudens zijn op zoek naar het alternatief voor een cv-ketel. Een warmtepomp is daarvoor een goede keuze. De gaskraan wordt steeds verder dichtgedraaid in Nederland én om die reden is het belangrijk om aan de slag te gaan met de juiste keuzes. Daarmee voorkomt u verdere milieubeschadiging én komt het bovendien ten gunste van uw eigen portemonnee.

Wat is een warmtepomp?

Wilt u graag van het gas af? Dan moet u op zoek naar een alternatief voor uw cv-ketel. Daarvoor kunt u gebruikmaken van een warmtepomp. Deze gebruiken natuurlijk bronnen voor het verkrijgen van warmte. Hierbij kunt u denken aan zon, lucht of bodem. De meeste warmtepompen gebruiken de buitenlucht als warmtebron.

Waarom een warmtepomp?

Een warmtepomp is duurzamer dan een cv-ketel. U kunt deze bovendien laten installeren in uw bestaande woning. Op termijn zullen huishoudens toch verplicht worden om eentje in huis te nemen. Nieuwbouwwoningen krijgen sowieso geen cv-ketels meer. De warmtepomp kan echter alle belangrijke zaken verwarmen. Zo zorgt het voor warmte voor de douche en de keuken en kunt u uw woning gasloos verwarmen.

Voor welke woningen zijn warmtepompen geschikt?

Er zijn verscheidene warmtepompen waar u uit kunt kiezen. De ventilatiewarmtepomp en de lucht/waterwaterpomp zijn de meeste gekozen oplossingen. De eigenschappen per waterpomp zijn als volgt:

Ventilatiewarmtepomp

  • Werkt op elektriciteit;
  • Bespaart circa 35 procent van het gasverbruik, omdat het water is voorverwarmd;
  • Haalt de warmte uit de lucht, welke wordt afgezogen door mechanische ventilatie in uw woning;
  • Ook geschikt voor bestaande woningen;
  • Ter ondersteuning van de cv-ketel.

Lucht/waterwarmtepomp

  • Werkt op elektriciteit, waarbij de buitenlucht als energiebron functioneert;
  • De hybride warmtepomp werkt ter ondersteuning van de cv-ketel voor het verwarmen van uw woning. De volledig elektrische modellen maken helemaal geen gebruik meer van gas;
  • Bespaart tot zo’n 80 procent van het gasverbruik voor de verwarming van uw woning;
  • Vaak ook geschikt voor bestaande bouw.

Kosten

Helaas zijn er wel flinke kosten verbonden aan het plaatsen van een warmtepomp. Wel kunt u in aanmerking komen voor een subsidie. Deze subsidie is overigens niet alleen beschikbaar voor warmtepompen, maar ook voor biomassaketels, zonneboiler en pelletkachels. De hoogte van de subsidie kan flink verschillen, maar voor waterpompen is er een subsidie tussen de 500 en 2.500 euro beschikbaar. Deze subsidieregeling loopt nog tot minimaal 31 december 2020 door. Houd er rekening mee dat uw stroomverbruik wel zal toenemen. Immers maken de waterpompen gebruiken van stroom. Als u de mogelijkheid heeft, is het daarom raadzaam om dit te combineren met zonnepanelen. Daarmee kunt u de stroomvraag aardig compenseren.

Lagere energierekening?

Wilt u graag minder betalen per prijs kWh? Dan is het raadzaam om ieder jaar over te stappen van energieleverancier. Gelukkig kunt u gemakkelijk energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Dat werkt erg eenvoudig. U voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis daarvan berekent de energievergelijker welke aanbieder het meest voordeligste is. De goedkoopste energiemaatschappij staat altijd bovenaan. Vervolgens hoeft u alleen maar uw gegevens in te voeren. Uw energiemaatschappij doet de rest én u komt nooit zonder stroom te zitten. Met een overstap kunt u al gauw 400 euro op jaarbasis besparen.

3.3/10 - (81 stemmen)

Plaats een reactie