5 Alternatieven voor je cv-ketel

Moet je cv-ketel vervangen worden? Je hebt dan 2 keuzes: een nieuwe cv-ketel plaatsen of voor een duurzaam alternatief kiezen. Vanaf 2026 moet je zelfs verplicht een duurzaam alternatief kiezen bij vervanging van je cv-ketel. De beste opties is afhankelijk van de situaties. Denk aan je budget, de staat van je huis en de plannen van de gemeente voor een collectief warmtenet. Op zoek naar alternatieven om je cv-ketel te vervangen? Enirgy heeft er 5 op een rijtjeg gezet.

Infraroodverwarming

Het eerste alternatief is infraroodverwarming. Infraroodverwarming werkt met elektromagnetische straling. Deze verwarmt mensen en objecten in een kamer direct, en dus niet de lucht eromheen! Je kunt op deze manier veel efficiënter verwarmen omdat er minder warmte verloren gaat door convectie. Je kunt infraroodverwarming zelfs toevoegen aan bestaande verwarmingssystemen. Het is dus een flexibele optie om de energie-efficiëntie van een huis te verbeteren. Ga eens naar een infrarood verwarming showroom en laat je adviseren.

Warmtepompen

Een ander alternatief zijn warmtepompen. Mensen kiezen hier steeds vaker voor. Ze halen warmte uit de omgevingslucht, grondwater of bodem en gebruiken die om water of lucht te verwarmen voor de verwarming. Dit kost veel minder energie dan traditionele verwarmingssystemen. Resultaat? Lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot.

Biomassaketels

En heb je al eens gehoord van biomassaketels? Biomassaketels gebruiken organisch materiaal zoals houtsnippers, houtpellets of plantaardige materialen om warmte te produceren. Ze zijn milieuvriendelijk omdat ze hernieuwbare bronnen gebruiken voor verwarming. Ook deze kun je combineren met je bestaande verwarmingssystemen. Dat is ook precies waarom ze zo in trek zijn, net als de infraroodverwarming.

Zonneboilersystemen

Zonneboilers gebruiken zonne-energie om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik en verwarming. Deze systemen bestaan uit zonnecollectoren die zonlicht opvangen en een vloeistof verwarmen die wordt gebruikt om water op te warmen in een opslagtank. Zonneboilers kunnen een groot deel van de warmwaterbehoefte van een huishouden vervullen. Dit maakt ze duurzaam en kostenbesparend.

Micro-Warmtekrachtkoppelingssystemen

Tot slot hebben we Micro-WKK-systemen. Dit zijn kleine apparaten die zowel warmte als elektriciteit opwekken voor huishoudelijk gebruik. Ze gebruiken meestal aardgas als brandstof en wekken elektriciteit op door verbranding. De vrijgekomen warmte wordt gebruikt voor verwarming. Dit kan een efficiënte oplossing zijn om zowel de verwarmings- als een deel van de elektriciteitsbehoeften van een huishouden te vervullen. Er zijn dus enorm veel alternatieven om af te stappen van de cv-ketel. Laat je adviseren door een professional om erachter te komen wat het beste bij jouw woning past!

Review post