Wonen in Haarlem

In Haarlem wonen is momenteel erg populair. De woningen in Haarlem zijn dan ook snel verkocht. Ben je op zoek naar een woning in de hoofdstad van Noord-Holland? Zorg dan voor een goede voorbereiding en doe je huiswerk. Koop niet zomaar een huis. Een huis kopen in Haarlem zonder financieringsvoorbehoud is namelijk niet zonder risico.

Wonen in Haarlem

De stad Haarlem ligt aan de rivier het Spaarne en in de regio Zuid-Kennemerland. Haarlem is op Amsterdam na de grootste stad van de provincie Noord-Holland. De grootstedelijke agglomeratie Haarlem (Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort) heeft circa 230.000 inwoners. De historische binnenstad van Haarlem kenmerkt zich door allerlei kleine hofjes, pleinen, grachten en een aantal monumentale panden en kerken. Met name de kerk aan De Grote Markt ziet er echt prachtig uit. Aan het plein waar de Sint-Bavokerk staat kun je uiteraard genieten van een lekker drankje. In vrijwel iedere stad of dorp vind je dichtbij de kerk de meeste kroegen en andere uitgaansgelegenheden.

Een echte aanrader is de Jopenkerk die zelfs een heuse brouwerij herbergt. Vanaf 2010 is de brouwer Jopen Bier gevestigd in dit pand. De populaire bierbrouwerij beschikt over een eigen bar en restaurant waar menig bezoeker een biertje drinkt en vastlegt in de social app Untappd. Ook aan leuke dingen doen en gezellig winkelen heb je aan de stad Haarlem een goede keus. De stad staat namelijk al jaren bovenaan de lijst van de beste winkelstad van Nederland. Dat heeft vooral te maken door de veelzijdigheid en het ruime aanbod van winkels. Winkelen kun je onder andere in de winkelstraten zoals de Zijlstraat, Grote Houtstraat en de Barteljorisstraat. Dat zijn straatnamen die menig speler van het bordspel monopoly al snel herkent.

Demografie Haarlem

Doordat Haarlem in 2019 161.265 inwoners heeft, kun je de stad zeker als middelgroot waarderen. Wanneer je de hoeveelheid inwoners meerekent, staat Haarlem op plek twaalf halverwege het jaar 2019. De meeste inwoners hebben de leeftijd tussen 20 en 45 jaar. Ongeveer 18 procent is ouder dan 65 jaar en 25 procent is jonger dan 20 jaar. Vrouwen zijn in de meerderheid. Dat zie je op dit moment wel vaker in meer steden. Meer dan een kwart van de inwoners van Haarlem komt uit het buitenland. Dat aantal ligt hoger dan 21 procent wat het gemiddeld in Nederland is. Uit de meest recente cijfers blijkt de gemeente Haarlem ongeveer 65.000 arbeidsplaatsen te hebben.

Wijken van Haarlem

Haarlem heeft een groot aantal van 21 wijken en buurten verdeeld over 5 stadsdelen. Buurten en wijken, zoals Centrum, Stationsbuurt, Spaarnwouderbuurt, Zijlweg-Oost, Leidsebuurt, Leidsevaartbuurt, Houtvaartkwartier, Oude Amsterdamsebuurt, Potgieterbuurt, Van Zeggelenbuurt, Slachthuisbuurt, Parkwijk, Waarderpolder, Zuiderpolder, Koninginnebuurt, Kleine Hout, Den Hout, Rozenprieel, Patrimoniumbuurt, Transvaalbuurt, Indische buurt-Zuid, Indische buurt-Noord, Frans Halsbuurt, Kleverpark, Bomenbuurt, Planetenwijk, Sinnevelt, Overdelft, Dietsveld, Vogelenbuurt, Delftwijk, Vondelkwartier, Spaarndam, Ramplaankwartier, Zijlweg-West, Oosterduin, Europawijk, Boerhaavewijk, Molenwijk, Meerwerk. Ongeveer 60 procent van de meer dan 3000 hectare in Haarlem is gebouwd. Hier staan ongeveer 75.000 huizen. Het aantal woning in Haarlem groeit helaas nauwelijks. Zeker wanneer je dit vergelijkt met andere steden in Nederland. De reden hiervoor is simpel: geen plek binnen de grenzen van de stad. Wanneer er in Haarlem nieuwe huizen worden gebouwd, gaat het met name om appartementen. Appartementen in Haarlem zijn heel snel verkocht.

Gezinnen met een meer dan gemiddeld inkomen vinden vooral Kleverpark en Bomenbuurt aantrekkelijk. Wanneer je hier een tussenwoning koopt, ben je gemiddeld meer dan 350.000 en 410.000 euro kwijt. Ook de wijk Bos en Vaart is tegenwoordig erg populair. Deze wijk in de buurt van Haarlemmerhout trekt veel hogeropgeleiden. Dit gebied heeft het oudste stadsbos van Nederland. In feite is het de groenste plek van de stad Haarlem. Veel mensen gaan er lekker picknicken met mooi weer. In de Koninginnebuurt vind je de duurste woningen van Haarlem. Al met al heeft Haarlem een heel gevarieerd woningaanbod.

Woningmarkt van Haarlem

Van de crisis is in Haarlem net als in andere steden in de Randstad niets meer te merken. In het jaar 2015 bleef de hypotheekrente maar dalen en ook met de economie ging het weer veel beter. Sinds die tijd zijn de prijzen van woningen fors gestegen. Zonder een makelaar Haarlem kom je eigenlijk niet meer aan een koophuis. In de periode van 2013 tot en met 2016 zijn de huizenprijzen met meer dan 23 procent gestegen. Alleen op de Amsterdamse woningmarkt zijn huizenprijzen sneller gestegen. Woningen die jarenlang te koop stonden, gingen in de jaren 2014, 2015 en 2016 plotseling zeer snel van de hand. Momenteel worden huizen in Haarlem binnen een week verkocht. Veel woningen komen al niet eens meer op Funda en worden voor de markt uit verkocht. Zonder aankoopmakelaar in Haarlem ben je eigenlijk kansloos. Meestal worden huizen boven de vraagprijs verkocht. Volgens cijfers van de makelaarsvereniging blijkt dat in meer dan vijftig procent van de woningen in Haarlem het geval. Hierdoor kun je spreken van een echte verkopersmarkt.
Dat is trouwens niet alleen van toepassing op woningen van gezinnen, maar ook relatief goedkope appartementen die aan de rand van de stad liggen en de grachtenpaden in de binnenstad zijn binnen no-time verkocht. Een eenvoudig appartement start met een prijs vanaf ongeveer 160.000 euro. Wil je er een stukje tuin bij? Dan moet je toch al gauw denken aan een prijs vanaf 275.000 euro. De gemiddelde woningwaarde is dan ook hard ook stijgen in de gemeente Haarlem.

Gekte op Haarlemse woningmarkt

Zonder een goede hypotheekadviseur Haarlem heb je eigenlijk weinig kans op de woningmarkt. In Haarlem zijn er dan ook maar weinig mensen die een huis vinden zonder hulp van een goede adviseur en aankoopmakelaar. Makelaars in de stad Haarlem hebben door gebruik van Whatsapp groepen een stevige greep op de huizenmarkt Veel huizen worden voor publicatie onderling gedeeld. Hierdoor zijn de huizen al verkocht op het moment dat ze op Funda staat. Aankoopmakelaars geven hun klanten een seintje zodra er wat moois voorbij komt. Als je alleen op Funda surft, ben je eigenlijk vrijwel altijd te laat. Veel mensen nemen hierdoor onverantwoorde risico’s en leggen meteen een veel te hoog bod neer en laten het financieringsvoorbehoud gewoonweg vallen. Men denkt hierdoor veel meer kans te maken op een woning. Een verstandige koper zoekt hulp van een makelaar die simpelweg vaker een huis koopt en over een zeer groot netwerk beschikt. Aan het bieden zonder voorbehoud hangen veel risico’s. Het is dan ook sterk af te raden. Ondanks dat de verkoper zekerheid en een sneller verkoop wenst, is het niet handig om grote risico’s te nemen. Door de boeteclausule in een voorlopig koopcontract kun je bij het niet rond krijgen van de hypotheek een flinke boete om je oren krijgen. Heb je geen financieringsvoorbehoud? Dan kan de boete aan de verkopende partij als snel oplopen tot meer dan veertigduizend euro. Dat is 10 procent van het aankoopbedrag van je nieuwe woning. Met een voorbehoud kun je heel simpel een grote boete voorkomen. Wel is het belangrijk dat dit voorbehoud goed is opgeschreven in de koopovereenkomst van de woning. Laat je hierover dan ook goed adviseren.

Haarlem is een aanrader en parel, wel overprijst door overspannen markt

Met een strand aan de ene kant en toegang tot Amsterdam aan de andere kant is het geen verassing dat veel mensen in Haarlem willen wonen. Ja. je kunt dan ook zeker spreken van een oververhitte woningmarkt in Haarlem. Door de strategische ligging, goede bereikbaarheid, winkelstraten, aantrekkelijke horeca en andere leuke dingen om te doen zorgt voor een hotspot werking op mensen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid begint met de jacht op jouw droomwoning. Dan zorgen we met onze energievergelijker voor de beste energiedeals. Die hebben we namelijk ook voor je gevonden. Nu dat huis nog!

10/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie